Salon Yrittäjät ry:n reissu Ruokolahdelle 11.5.-12.5.23

Ruokolahden Yrittäjät ry vieraili Salon naapurissa Marttilassa syksyllä 2022. Vierailun yhteydessä illallistettiin yhdessä ruokolahtelaisten sekä marttilalaisten kanssa ja tuona iltana esitettiin kutsu lähteä tutustumaan Ruokolahdelle – Leijonaan sekä muihin alueen tärkeisiin kohteisiin.

kuva: Leijonan vieressä vasemmalta oikealle Ruokolahden Yrittäjät ry:n puheenjohtaja V-P Toiviainen, Salon Yrittäjät ry:n hallituksen jäsenet J-P Stenroos, Hillevi Ajalin-Laapotti ja yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Alanko

Torstaina 11.5.23 saavuimme Lohelaan, jossa söimme maittavan lohilounaan. Samalla tutustuttiin vierailun isäntiin eli yhdistyksen sihteeriin Konstaan, yhdistyksen puheenjohtajaan V-P Toiviaiseen sekä Ruokolahden kunnan elinkeinosihteeriin Sami Rasimukseen. Ei mennyt kauaa, kun puheensorina täytti Lohelan pirtin. Ei ole kovin vaikeaa etelä-karjalalaisten kanssa päästä jutun päälle. Ruokailun ohessa kuultiin myös Lohelan tarina, paikan isännän Jari Ainasjärven kertomana. Ainasjärvi esitteli sähkösavusaunan sekä Lohelassa kehitetyn avannon, jonne on varsin kätevä mennä, koska avanto pysyy avoimena kansisysteemin avulla. Epäilijöille kerrottakoon, että Lohelan vieressä oleva lampi ei ollut enää jäässä, mutta avanto toimii silti.

www.lohela.net sivuilta lisätietoja, muun muassa Suomen parhaasta pehmiksestä ja kaikista maukkaista lohituotteista.

Seuraavana tutustumiskohteena oli Itula Oy. Itula kuulostaa itujen idättämöltä, mutta kaikkien hämmästykseksi tuotteet olivat jotain aivan muuta. Kuohuvalla kilisteltiin Itula Oy:n hallituksen puheenjohtajan Jukka Itkosen kanssa ja kuultiin yrityksen tarina, tulevaisuuden visiot sekä kierreltiin tuotantotiloissa.

Itula Oy on talotekniikan asiantuntija ja tekee tiivistä yhteistyötä LUT Yliopiston kanssa. Tutustuimme siihen, miten vesikiertoisia lämmityspaneeleita tehdään sekä siihen, miten paneeleissa tarvittavia kupariputkia muotoillaan. Kaikki nämä tuotteet työvaiheineen on kehitetty Itulassa. Tapasimme nopeasti myös toimitusjohtajan Petri Sormusen, joka oli ollut neuvotteluissa, sillä aikaan, kun me ihmettelimme Itulan ihmeellisiä innovaatioita.

Itula on edelläkävijä energiatehokkaiden lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien toimittajana.” (www.itula.fi)

Innovaatioiden ihmettelyn jälkeen kohti majoitusta eli Matikkala Cottages kohteeksi

Maistuva etelä-karjalalainen illallinen nautittiin Kontion Leivintuvalla. (www.kontionleivintupa.fi)

Illalliselle seuraan liittyivät Ruokolahden kunnanjohtaja Jukka-Pekka Bergman, valtuuston puheenjohtaja Timo Kärki sekä yrittäjäyhdistyksen aiempi puheenjohtaja Matti Jaatinen. Matti kertoi kuljetusalalle kehitetystä vertaistuen mallista, joka on tarkoitettu ensisijaisesti kuljettajille tilanteissa, joissa joku on ajanut tahallaan tai vahingossa ammattikuskia päin. Vertaistukipalvelua voivat käyttää myös onnettomuudessa osallisena olleet ja/tai heidän läheisensä. Matti on valittu myös Ruokolahden äijäksi 2021. Ruokolahden Yrittäjät ry on valinnut äijän vuodesta 1988 alkaen.

 kuvassa: Matti Jaatinen

Illallisen ohessa katseltiin videokoosteita ruokolahtelaisten yhdistyksen historiasta.

Illanvietto jatkui Matikkalassa paljuillen ja saunoen. Huhupuheen mukaan karaokea laulettiin yön tunteina, niin että koko Etelä-Karjala raikasi.

Perjantaina tutustuttiin alamäkipyöräilyyn sekä Freeskin (www.freeski.fi) toimintaan. Kirkonmäellä katseltiin Ruokolahden eukkoja ja sen jälkeen tutustuttiin uuteen kouluun, josta löytyy kaikki opetus päiväkodista yläkouluun saakka.

Kaikkien leijonien kuvaamisen jälkeen lähtölounas nautittiin Alppimajassa (www.alppis.fi) ja toivotettiin ruokolahtelaiset lämpimästi tervetulleiksi Salon Yrittäjät ry:n vieraiksi.